Upplev gemenskap, glädje och vackra vyer!

Till anmälan!

Årets stora nyhet, Rya Åsar MTB! Vi utökar Rya Åsar-helgen med ett cykellopp. Söndagen den 13:e oktober kl 11.30 2019 är det dags för premiärupplagan av Rya Åsar MTB i Borås, ett cykellopp på 31 km. Anpassat så att alla kan vara med – motionär som elit.

Efter två härliga folkfester i skogen så ser vi fram emot den tredje upplagan av Rya Åsar Trail Run, lördagen den 12 oktober 2019.

Vi är också glada att kunna presentera en stor nyhet då vi kommer utöka vårt evenemang med att arrangera ett cykellopp söndagen den 13 oktober 2019. Rya Åsar MTB. 

Vi vill ge ännu flera chansen att upptäcka den vackra och utmanande naturen på Rya åsar och att nu göra det i dagarna två. Därför finns nu möjligheten att springa på lördagen och cykla på söndagen.
Passa på och var med och kör båda dagarna och utmana dig själv och dina vänner i Rya Åsar Challenge.
Självklart går det också fint att vara med en av dagarna.

Cyklingen kommer ha samma start- och målområde som löpningen och går i samma inspirerande miljö. Cykelbanan mäter 31 km. Deltagarna utlovas en varierad sträckning med utmanande backar och fartfyllda utförslöpor i gnistrande höstskrud. Det finns 400 startplatser i Rya Åsar MTB. 

Du behöver inte vara en van mountainbikecyklist för att delta, då banan är mer fysiskt krävande än vad det är tekniskt. Samtidigt bjuder vi på en utmanande bana även för den vane mountainbikecyklisten.
Vi ser fram emot ett spännande möte mellan löpare och cyklister i Rya Åsar Challenge!

Självklart kommer vi även ha ett lopp för barn 6-13 år, läs mer på sidan om Rya Åsar MTB Kids.

Vi kommer att bjuda på en härlig stämning för deltagare som åskådare med musik, DJ, utställare från olika företag, runners/bike lounge där man kan ladda upp inför loppet och återhämta sig när väl tävlingen är genomförd. Mat, dryck och kioskvaror finns för inhandling.

Varmt välkomna till folkfesten i skogen!

Hur går Banan?

Cykelbanan mäter 31 km. Deltagarna utlovas en varierad sträckning med utmanande backar och fartfyllda utförslöpor i vacker natur och gnistrande höstskrud.

Tack vare en bra dialog med myndigheterna har vi fått möjligheten att lägga en bana i mycket fin miljö. Banan går på mestadels mindre skogsvägar och motionsspår blandat med slingrigt inspirerande stigar. Varvet är tekniskt lättcyklat på de allra flesta ställen och kräver inga större förkunskaper för att kunna passa både nybörjare och elit. Rya åsar är kuperat och banprofilen får en kaktus att framstå som kramgo. Belöningen för gnetandet i uppförsbackarna är massvis med milsvida utsikter som får en att glömma maxpulsen, och eftersom vi startar och kommer i mål på samma plats kommer vi att passera en och annan härlig och välförtjänt utförslöpa.

Start- och målområdet är precis som Rya Åsar Trail Run vid platån och redan efter 1 km kommer första backen, en stigning inramat av gärdsgårdar och ängar upp till Ramshulan. Banan fortsätter sedan 3 km längs med åsryggen till innan den lämnar naturreservatet för en stund och går i strandkanten av den vackra ån Viskan som bjuder på lättcyklade stigar och grusvägar. Efter 8 km passerar cyklisterna den fina badplatsen Almenäs och det blir härlig utsikt över Öresjö innan det är dags att ta sig tillbaka in i naturreservatets kuperade terräng.

Backarna i den trolska skogen avlöser varandra och efter 12 km passerar man banans högsta punkt som mäter 282 möh. Vid 18 km är det dags för depåstopp för den som vill. Förutom ny energi i olika former bjuds du på milsvid utsikt över Borås med omnejd ifrån Ryssby Klint. Banan lämnar för andra gången naturreservatet och vi cyklar över Alingsåsvägen och tar oss in i den vackra Hestraskogen. Här blir det cykling på mindre stigar bland vattendrag och kullar som ger oss en känsla av att vara djupt inne i skogen långt ifrån stadens buller. Med 5 km till mål kommer vi fram till Byttorpssjön som vi rundar innan vi återigen tar oss över Alingsåsvägen och sedan tillbaka till naturreservatet. De avslutande kilometrarna erbjuder dagens brantaste utförsbacke och uppförsbacke innan banan slingrar sig nedför mot det välförtjänta målet.

Anmälan & pris

5 april-31 maj : Early bird 345:-

1 juni-18 augusti 395:-

19 augusti-30 september 445:-

1 oktober-7 oktober 495:-

Starttid 11.30

Vi kommer ha 4 st olika startgrupper som som startar med fem minuters mellanrum, så att det ska finnas bra med utrymme och inte bli för trångt på banan.
På anmälningslänken kommer ni att få välja mellan:

 

11.30 Tävling

11:35 Elitmotionär

11:40 Motionär

11:45 Nybörjare

Välj den grupp som passar er bäst. Vid tveksamheter råder vi er att ta den snabbare gruppen av de ni väljer mellan. Kom ihåg vilken startgrupp ni väljer vid anmälan och att tävlingsklassen kräver giltig tävlingslicens.

Efteranmälan

Efteranmälan på tävlingsdagen söndag 13/10 kl 09:00-10.30 vid tävlingsområdet.
(i mån av plats): 545:-/person via swish.

Max antal cyklister: 400 st. Anmäl er i tid då löparloppet har blivit fulltecknat två år i rad!

Klasser

Damer tävlingsklass 31 km

Herrar tävlingsklass 31 km

Damer motionsklass 31 km

Herrar motionsklass 31 km

Åldersgräns 15 år.

Lagtävling

Nu har du chansen att få med dina vänner i ett lag och utmana ett annat kompisgäng, företag eller förening. I lagtävlingen krävs det att man är minst tre cyklister i varje lag. Totaltiden på de tre bästa cyklisterna i laget räknas.

Rya Åsar Challenge Run&MTB

Vi vill ge ännu flera chansen att upptäcka den vackra och utmanande naturen på Rya åsar och att nu göra det i dagarna två. Därför finns nu möjligheten att springa på lördagen och cykla på söndagen.
Var med och kör båda dagarna och utmana dig själv och dina vänner i Rya Åsar Challenge.
Självklart går det också bra att vara med bara en dag.

Cyklingen kommer ha samma start- och målområde som löpningen och går i samma inspirerande miljö.

Anmäl er nu!

Till anmälan!

Praktisk info

Utdelning, nummerlapp och startkit

Torsdag 10/10 kl 16.00-19.00 på Onyx Knalleporten, Bäckeskogsgatan 1, Borås.
Fredag 11/10 kl 16.00-19.00 på Onyx Knalleporten, Bäckeskogsgatan 1, Borås.
Lördag 12/10 kl 10.00-11.30 vid tävlingsområdet.

Söndag 13/10 kl

Starttid 11.30

Startgrupper:

Vi kommer ha fyra olika startgrupper som startar med fem minuters mellanrum, vilket gör att du kan cykla i ett tempo som passar dig. Genom startgrupperna kommer det också att finnas bra med utrymme och inte bli för trångt på banan. Om du vill cykla med en kompis så välj bara samma startgrupp när ni köper startplats. Att cykla mountainbike är mer tekniskt krävande än cykling på väg. Välj därför en långsammare startgrupp om du är nybörjare eller inte har cyklat ett mountainbikelopp förut. Kom ihåg vilken startgrupp ni väljer vid anmälan och att tävlingsklass kräver giltlig tävlingslicens. Välj den av de grupper som passar er bäst. Vid tveksamheter råder vi er att ta den snabbare gruppen av de ni väljer mellan.

På anmälningslänken kommer ni att få välja mellan:

11.30 Tävling

11:35 Elitmotionär

11:40 Motionär

11:45 Nybörjare

Tidtagning

Chiptidtagning genom EQ Timing, nettotid. Tidtagningschip på nummerlapp.

Säkerhet

Loppet genomförs på en utmärkt bana med ledar-MC, skyltar och flaggvakter samt vissa delar av bansträckningen är avstängd för annan trafik. Dock är det svårt att förhindra eller varsla de människor som rör sig i skogen. Vi uppmanar därför alla cyklister att ha en ringklocka under loppet.

Regler

Loppet är sanktionerat av Svenska Cykelförbundet och genomförs enligt SCF:s tävlingsregler och deltagande sker på egen risk.

Parkering

Gratis parkering finns vid uppfart mot Björbostugan, på vänster sida när man kör ut Almenäsvägen (se satellitbild). Från parkeringen kommer det vara skyltar som visar var starten går. Avståndet från parkering till starten är cirka 300 meter.

Omklädning/dusch

Chans till ombyte och dusch innan och efter loppet kommer att finnas på:

– Onyx Knalleporten, Bäckeskogsgatan 1 (cirka 500 m från startområdet)

Pris för dusch/omklädning är 25 kr/pers, erlägges i samband med omklädning.

Vinster (Dam & Herr)

Individuellt

1:a pris: 1500:-
2:a pris: 1000:-
3:e pris: 500:-

Prisutdelning vid start/målområde cirka 13.45-14.00.

Sociala medier

Följ oss på Instagram @ryaasartrailrun samt på Facebook, Rya Åsar Trail Run

#ryaåsartrailrun

Välgörenhet

Vi är glada över att kunna samarbeta med Wateraid och likt tidigare år så kommer en del av ett eventuellt överskott skänkas till WaterAid. Tack till alla löpare som har sprungit loppet och bidragit till att vi kan stötta arbetet WaterAid gör. Alla ska ha rätt till rent vatten, hygien och sanitet. Tillsammans förändrar vi liv.

Att tänka på

Det är absolut förbjudet att skräpa ner, tänk på att vi är i ett naturreservat Det är självklart att hjälpa andra cyklister som råkat illa ut Skulle olyckan vara framme och ni är i behov av hjälp, ring 0737–165542 eller 0701-673354 Om ni bryter loppet, kontakta tävlingsledningen på 0737-165542 eller 0701-673354 Deltagande sker på egen risk, iakttag försiktighet Rekommenderad utrustning är mobiltelefon, pump, slang och enklare verktyg. Målet stänger 15.00 Väl mött den 13/10 för en cykelupplevelse på vackra Rya Åsar!

Resultat 2017

Nu är alla löpare i mål! Fantastiskt bra jobbat! Klicka på länken för att se resultat:

Resultatlista Herr- och Damklass
Resultatlista Lagklass

Sponsorer

Kontakt


Tävlingsledare

Linus Wirén
linus@ryaasartrailrun.se, 0737 – 165 542

Mattias Carlsson
mattias@abloc.se, 0701-673354