Rya Åsar-funktionären Bengt Sjögren åkte Vasaloppet Öppet Spår för första gången – ger sista minuten-tips inför söndag

av | mar 3, 2023

Han är en av våra fantastiska funktionärer som fixar och donar för fullt vid Rya Åsar Trail Run och MTB. I söndags var det Bengt Sjögrens tur att ta på sig nummerlapp. Som 70-åring genomförde han sitt första Vasalopp när han åkte Öppet Spår. Vi har kollat läget med Bengt som berättar om upplevelsen i fäders spår och ger tips till andra premiäråkare inför söndagens lopp.

Hur kom det sig att du bestämde dig för att åka Vasaloppet Öppet spår?
– Tidigare har jag alltid sagt att jag aldrig ska åka Vasaloppet. Det är inte något som jag har haft på min bucket list. Men för ett år sedan blev jag ordförande i IK Ymers skidsektion och har varit med och planerat klubbens Vasaloppsresa. Då tänkte jag att det kan ju ändå vara en kul grej att åka Vasaloppet när jag fyllt 70 samt att jag då vet vad alla andra i klubben snackar om som åkt en massa Vasalopp.

Hur upplevde du loppet?
– Det var en fin upplevelse och god stämning. Loppet blev precis som jag tänkt mig. Jag hade skrivit upp vilken tid jag skulle ha vid varje kontroll på mina skidor och jag höll planen bra. Vi hade fina förutsättningar och det var bra spår. Jag var väldigt fokuserad på att hålla ett jämnt tempo och hade ett bra mindset. I mål stod klockan på 10.17, väldigt nära de 10.15 som jag hade räknat ut som plan kvällen innan. Jag var mör men inte trött i mål. Jag hade garanterat kunna åkt två mil till. I efterhand har jag funderat lite på om jag skulle gått på hårdare på slutet så att jag i alla fall var trött i mål. Men jag var så inställd på att hålla ett visst tempo, hade inte koll på hur tufft det skulle bli på slutet och ville samtidigt inte ändra på ett vinnande koncept.

Vad för energi tog du under loppet?
– Jag körde bara på energin som de hade vid varje kontroll, med drygt 10 km mellanrum. Det blev blåbärssoppa, vatten och en vetebulle vid varje kontroll.

Hur såg din uppladdning ut inför vasan?
– Jag körde några längre vandringar där jag försökt vänja kroppen vid att vara igång många timmar och se hur den reagerar. Jag gick bland annat Borås nya tremilaled två gånger och var ute i drygt 6 timmar.

Hur mycket skidor har det blivit?
– Inte så mycket. Jag har varit med och gjort Ymers spår vid Snökulla Ängar och totalt har jag väl kanske åkt runt 5-8 mil inför. Mitt längsta pass var på skidstadion en vecka innan öppet spår på runt 15 km.

Vad har du för tips till de som laddar för sitt första Vasalopp på söndag?
– Det riktiga Vasaloppet är svårare. Det är så många fler åkare i spåren och det tar längre tid vid första backen. Det blir mer stress och det är många som vill åka på snabbt. Så det har jag stor respekt för. Men en nyckel är ändå att försöka vara kylig och hålla ett jämnt tempo under loppet. Det kan kosta mycket om man ökar för mycket tidigt i loppet. Jag tog det väldigt lugnt i uppförsbackarna och höll ned pulsen. Medan vissa slet som bara den i backarna tog jag det avslappnat och kunde till och med återhämta mig.

Kör du nästa år också?
– Nej nu har jag gjort det. Det här var första och sista. Det ska bli extra skönt att sitta i soffan på söndag och följa loppet och kolla in alla kontrollerna igen som jag passerade.