Våra lopp

Upplev fina stigar, vyer och glädje på Rya Åsar i Borås. Vid start och målområdet bjuds det på en härlig stämning för deltagare som åskådare med musik, utställare från olika företag, runners/bike lounge där man kan ladda upp inför loppet och återhämta sig när väl tävlingen är genomförd. Mat och fika finns att köpa på tävlingsområdet till förmånligt pris.

Lördag 7/10 -2023

Välkommen till sjunde upplagan av Rya Åsar Trail Run med distanserna 12 km, 5 km och Kids 1,8 km och 800m. 

Söndagen den 8/10 -2023

Kör vi cykelloppet Rya Åsar MTB för tredje gången. Distansen är 32 km och Kids 1,8 km.

Efter loppen bjuds alla deltagare på återhämtande energi i form av snacks och svalkande dryck. Alla deltagare får medalj. Väskinlämning finns vid start- och målområdet.

Våra lopp är sanktionerade av Svenska Friidrottsförbundet respektive Svenska Cykelförbundet.

Det betyder att vi följer respektive förbunds regler och riktlinjer vilket borgar för säkra och kvalitetsmässigt bra arrangemang.

trail run 12 km

7 oktober 2023 start 13.00

Deltagarna utlovas en varierad och utmanande bana på ca 12 km. Tävlingen är perfekt för både dig som är ny traillöpare samt för dig som sprungit en rad traillopp tidigare och är erfaren.

Loppet springs till stora delar på Rya Åsars vandringsled, även kallad Granstigen, i en vacker och kuperad natur. Efter tre km anländer löparna till loppets stora kraftprov, Djävulsbacken, en 300 m lång backe med drygt 75 m stigning. Vid Djävulsbacken får alla löpare en mellantid och den dam respektive herr som har snabbast tid i backen tar hem backpriset. Väl uppe fortsätter loppet på fantastiskt vackra stigar och härliga vyer via Rya Klints utsiktsplats, Fjällsjön, Abborrsjön, Björbobackens topp för att sedan leta sig tillbaka runt Ryssby Klint och ned till start & målområdet.

Banan är tydligt snitslad med tät intervall.

Ladda ner GPX-fil

Länk till banan i Strava

Ride With GPS

Pris och anmälan

Early bird 345 kr fram till 10 april.
395 kr fram till 31 maj.
445 kr fram till 27 augusti.
495 kr fram till 25 september
545 kr från 26 september och fram till en timma innan start den 7 oktober – i mån av plats.

Startgrupper

1. Elit
2. Snabb löpare
3. Motionär
4. Jag ska ta mig runt

Priser, Dam & Herr

INDIVIDUELLT
1:a pris: 1500 kr
2:a pris: 1000 kr
3:e pris: 500 kr

Energidepåer

2 st vätskekontroller efter 4- respektive 7 km längs banan med vatten och sportdryck.

Tävlingar

Lagtävling
Det krävs minst tre deltagare men man kan vara många fler i laget. De tre bästa tiderna räknas ihop. Det spelar ingen roll om löparna springer i olika startgrupper under dagen. Lagtävlingen har i år en damklass respektive herrklass.

Rya Åsar Segment Challenge
Banan är uppdelad i 5 segment, här har du chans att vinna fina priser från våra partners oavsett hur snabbt du springer. Registrera loppet genom Strava. 

Backpris
Alla deltagare får en mellantid i Djävulsbacken och den dam- respektive herrlöpare som har snabbast tid i Djävulsbacken tar hem backpriset.

Läs mer om tävlingarna här

Rya åsar 5K

7 Oktober 2022 start 11.10

En vacker bana på 5 km som går på fina grusvägar längs naturreservatet. Ladda ner GPX-fil

 Pris och anmälan

245 kr fram till 10 april
295 kr fram till 31 maj.
345 kr fram till 27 augusti.
395 kr fram till 25 september.
445 kr fram till 7 oktober – 1 timma innan start i mån av plats.

Startgrupper

Gemensam start

kids Trail Run 6-13 år 1,8 km

7 oktober 2022 start 10.40

Alla barn får medalj, frukt och dricka efter målgång. Ingen tidtagning.

Pris och anmälan

100 kr
Anmälan kan göras fram till 1 timma innan start.

Startgrupper

Gemensam start

mtb 32 km

9 oktober 2022 start 10.45

MTB-banan bjuder på en varierad sträckning med utmanande backar och fartfyllda utförslöpor i vacker natur i gnistrande höstskrud. Banan går på mestadels mindre skogsvägar och motionsspår blandat med slingriga inspirerande stigar. Varvet är tekniskt lättcyklat på de allra flesta ställen och kräver inga större förkunskaper för att kunna passa både nybörjare och elit.

Rya åsar är kuperat och banprofilen får en kaktus att framstå som kramgo. Belöningen för gnetandet i uppförsbackarna är massvis med milsvida utsikter som får en att glömma maxpulsen. Eftersom vi startar och kommer i mål på samma plats passerar vi en och annan härlig utförslöpa.

Redan efter 1 km kommer dagens första backe, en stigning inramat av gärdsgårdar och ängar upp till Ramshulan. Banan fortsätter sedan 3 km längs med åsryggen innan den lämnar naturreservatet för en stund och går i strandkanten av den vackra ån Viskan som bjuder på lättcyklade stigar och grusvägar. Efter 8 km passerar cyklisterna den fina badplatsen Almenäs med härlig utsikt över Öresjö, innan det är dags att ta sig tillbaka in i naturreservatets kuperade terräng.

Backarna i den trolska skogen avlöser varandra och efter 12 km möter deltagarna banans högsta punkt som mäter 282 möh.

Vid 18 km är det dags för depåstopp för alla som vill. Förutom ny energi i olika former bjuds du på milsvid utsikt över Borås med omnejd från Ryssby Klint.

Banan lämnar för andra gången naturreservatet och går över Alingsåsvägen och sedan in i den vackra Hestraskogen. Här blir det cykling på mindre stigar bland vattendrag och kullar som ger en känsla av att vara djupt inne i trollskogen, långt ifrån stadens buller.

Med 5 km till mål/varvning kommer cyklisterna fram till Byttorps IP där loppets andra depå finns . Strax därefter rundas Byttorpssjön innan banan återigen leder över Alingsåsvägen och in i naturreservatet.

De avslutande kilometerarna erbjuder dagens brantaste utförsbacke och uppförsförsbacke innan banan slingarar sig neför mot det välförtjänta målet.

Här utlovas hög stämning oavsett om det handlar om varvning eller målgång.

Banan mäter 32 km med 704 härliga höjdmeter.

Motionslopp, tävlingslicens behövs ej.

Banan hos ridewithgps.om

Pris och anmälan

Early bird 345 kr fram till 16 januari
395 kr fram till 14 augusti. 
445 kr fram till 3 oktober.
495 kr fram till 9 oktober en timma innan start – i mån av plats.

Ungdom 13-16 år 150 kr billigare, följer prisstegen.

Åldersgräns: Det år du fyller 8 år i vuxens sällskap.

Startgrupper

(Självseedning på plats)
1. Snabb
2. Motionär
3. Jag ska ta mig runt

Tävlingar

Missa inte Abloc Segment Challenge, läs mer om tävlingen här.

Energidepåer

2 st vätskekontroller på Ryssby Klint 18 km och Byttorps IP 27 km med energi i olika former.

Säkerhet

Loppet genomförs på en utmärkt bana med ledar-cyklist, skyltar och funktionärer i större korsningar och på viktiga platser för att underlätta, men huvudregeln är att det är alltid trafikregler gäller. Eftersom det är svårt att förhindra eller varsla de människor som rör sig i skogen uppmanar vi alla cyklister att ha en ringklocka under loppet samt visa respekt för andra människor som vi delar naturen med.

Regler

Loppet är sanktionerat av Svenska Cykelförbundet och genomförs enligt SCF:s tävlingsregler och deltagande sker på egen risk.

  • Du som cyklist ansvarar för att vara registrerad på den nummerlapp och det chip du tilldelas.
  • Godkänd cykelhjälm skall användas.
  • Eldriven cykel är tillåten och ska anges vid anmälan.
  • Gällande trafikregler skall följas.
  • Banan är ej avlyst.
  • Visa hänsyn till ev andra trafikanter.
  • Rya Åsar MTB täcker inte förlust eller skada på egendom.

kids MTB 6-13 år 1,8 km

9 oktober 2022 start 11.00

Alla barn får medalj, frukt och dricka efter målgång. Ingen tidtagning.

Pris och anmälan

100 kr
Anmälan kan göras fram till en timma innan start. 

Våra tävlingar

Lagtävling Trail 12 km
Det krävs minst tre deltagare men man kan vara många fler. De tre bästa tiderna räknas ihop och det spelar ingen roll om löparna springer i olika startgrupper under dagen. I år har lagtävlingen en damklass- respektive herrklass.

Utlottning
Vi lottar ut fina priser från våra partners. Priserna hämtas ut vid värdesaksinlämningen direkt efter målgång.

Backpris
Alla deltagare får en mellantid i Djävulsbacken och den dam- respektive herrlöpare som har snabbast tid i Djävulsbacken tar hem backpriset.

Rya Åsar Segment Challenge
Det är alltid skönt att ha delmål och i Rya Åsar Segment Challenge har vi har plockat ut 5 varierade segment längs banan, alla med sin speciella karaktär. Här har du chans att utmana dig själv, dina vänner och det finns chans att vinna fina priser från våra partners oavsett hur snabbt du springer.

Det kommer vara tydligt skyltat längs banan vart start och mål är för respektive segment. Alla som registrerar sitt lopp på appen Strava har chans att vara med och vinna fina priser. Har du inte redan appen kan du ladda ner den här: Ladda ner Strava (länk öppnas i ny flik)

ABLOC SEGMENT CHALLENGE
Utmana dig själv, dina vänner och jämför tider på banans olika segment. MTB-banan bjuder på mycket omväxlande terräng och cykling där vi har delat in banan i åtta olika segment, alla med sin egna speciella karaktär.
Fyra bergspris och fyra fartfyllda tekniska segment. Kör hårt hela tiden eller rulla lugnt emellan dem, njut av naturen och vrid fram kraften när ett segment startar. Skyltar visar tydligt info om varje segment. Alla som registrerar sitt lopp på appen Strava har chans att vara med och vinna fina priser. Har du inte redan appen kan du ladda ner den här: Ladda ner Strava (länk öppnas i ny flik)

Tänk på säkerheten först, både din och andras och du kör på egen risk.

Lycka till och glöm inte att njuta!