Nyheter

Anmälan är öppen till Rya Åsar Trail Run 2023 – Early Bird-pris fram till 10 april

Anmälan är öppen till Rya Åsar Trail Run 2023. Loppet arrangeras lördag den 7 oktober. Välj mellan distanserna 12 eller 5 km och upplev det vackra naturreservatet ett stenkast från centrala Borås.

Passa på att anmäla er senast den 10 april då vi har Early Bird-pris!
Anmälan gör ni här: https://ryaasartrailrun.se/

Vi återkommer om när vi öppnar anmälan till Kids Trail Run och Rya Åsar MTB.

Hoppas vi ses i oktober!

På söndag 26 mars öppnar anmälan till 7:e upplagan av Rya Åsar Trail Run

Söndag den 26 mars öppnar vi anmälan till den sjunde upplagan av Rya Åsar Trail Run. Loppet arrangeras den 7 oktober 2023 i Borås. Passa på att anmäla er senast den 10 april då vi har Early Bird-pris. 

Rya Åsar Trail Run är på 12 km med fina stigar, utmanande höjdmeter, vackra vyer. Start- och målområdet är på platån vid Rya åsar naturreservat där det bjuds på musik, matservering, sponsorutställare och härlig stämning.

Loppet är anpassat för alla nivåer och det finns flera startgrupper att välja mellan. Vi har en rolig lagtävling där det krävs minst tre löpare i varje lag. Nu har du chansen att få med dina vänner i ett lag och utmana ett annat kompisgäng, företag eller förening. Under loppet får löparna även ta sig an det stora kraftprovet Djävulsbacken. Backen är en populär publikplats och hejaropen och stämningen ger välbehövlig energi upp till toppen.

Under lördagen genomförs även Rya Åsar 5K – 5 km främst på fina grusvägar längs naturreservatet. Vi har även lopp för alla barn 6-13 år. Rya Åsar Kids Trail Run, i år både 800m och 1,8 km.

På söndag den 26 mars öppnar anmälan till Rya Åsar Trail Run 12 km och Rya Åsar 5K. Vi avvaktar lite med att öppna anmälan till Kids-loppen och vi återkommer om när vi släpper anmälan till Rya Åsar MTB.

Passa på att anmäla er till Rya Åsar Trail Run senast den 10 april då vi har Early Bird-pris!

Anmälan gör ni här. 

Varmt välkomna till Rya Åsar Trail Run 2023!

Fjolårets Rya Åsar-segrare Johanna Gelfgren laddad inför lördagens Torekov-Båstad

På lördag är det dags för Hoka Torekov-Båstad och årets första lopp i trailtouren. Johanna Gelfgren, Örgryte IS, som vann Rya Åsar Trail Run senast gör sig redo för start. Vi har kollat läget med henne inför loppet. 

Hur ska det bli med lopp på lördag?
– Det ska bli spännande. Kul att dra igång säsongen och få en känsla för hur jag ligger till.

Vilka har varit nyckelpassen för dig de senaste veckorna?
– Det har varit progressiva 90 min-pass med trail i mitten och hög fart på slutet.

Vad är din målsättning med loppet?
– Målsättningen är som alltid att göra mitt bästa men jag hoppas såklart att jag ska vara med och fightas om det.

Har du något trailtips att dela med dig av?
– Trailintervaller är riktigt kul. Både långa och korta, till exempel 3×10 min eller 2-minutare.

Planerar du att springa Rya Åsar Trail Run igen i oktober och hur upplevde du loppet senast?
– Ja det tänker jag nog. Jag tycker att det var ett väldigt fint lopp med högt tempo. Egentligen lite kort för mig men det var riktigt kul ändå.

 

Rya Åsar-funktionären Bengt Sjögren åkte Vasaloppet Öppet Spår för första gången – ger sista minuten-tips inför söndag

Han är en av våra fantastiska funktionärer som fixar och donar för fullt vid Rya Åsar Trail Run och MTB. I söndags var det Bengt Sjögrens tur att ta på sig nummerlapp. Som 70-åring genomförde han sitt första Vasalopp när han åkte Öppet Spår. Vi har kollat läget med Bengt som berättar om upplevelsen i fäders spår och ger tips till andra premiäråkare inför söndagens lopp.

Hur kom det sig att du bestämde dig för att åka Vasaloppet Öppet spår?
– Tidigare har jag alltid sagt att jag aldrig ska åka Vasaloppet. Det är inte något som jag har haft på min bucket list. Men för ett år sedan blev jag ordförande i IK Ymers skidsektion och har varit med och planerat klubbens Vasaloppsresa. Då tänkte jag att det kan ju ändå vara en kul grej att åka Vasaloppet när jag fyllt 70 samt att jag då vet vad alla andra i klubben snackar om som åkt en massa Vasalopp.

Hur upplevde du loppet?
– Det var en fin upplevelse och god stämning. Loppet blev precis som jag tänkt mig. Jag hade skrivit upp vilken tid jag skulle ha vid varje kontroll på mina skidor och jag höll planen bra. Vi hade fina förutsättningar och det var bra spår. Jag var väldigt fokuserad på att hålla ett jämnt tempo och hade ett bra mindset. I mål stod klockan på 10.17, väldigt nära de 10.15 som jag hade räknat ut som plan kvällen innan. Jag var mör men inte trött i mål. Jag hade garanterat kunna åkt två mil till. I efterhand har jag funderat lite på om jag skulle gått på hårdare på slutet så att jag i alla fall var trött i mål. Men jag var så inställd på att hålla ett visst tempo, hade inte koll på hur tufft det skulle bli på slutet och ville samtidigt inte ändra på ett vinnande koncept.

Vad för energi tog du under loppet?
– Jag körde bara på energin som de hade vid varje kontroll, med drygt 10 km mellanrum. Det blev blåbärssoppa, vatten och en vetebulle vid varje kontroll.

Hur såg din uppladdning ut inför vasan?
– Jag körde några längre vandringar där jag försökt vänja kroppen vid att vara igång många timmar och se hur den reagerar. Jag gick bland annat Borås nya tremilaled två gånger och var ute i drygt 6 timmar.

Hur mycket skidor har det blivit?
– Inte så mycket. Jag har varit med och gjort Ymers spår vid Snökulla Ängar och totalt har jag väl kanske åkt runt 5-8 mil inför. Mitt längsta pass var på skidstadion en vecka innan öppet spår på runt 15 km.

Vad har du för tips till de som laddar för sitt första Vasalopp på söndag?
– Det riktiga Vasaloppet är svårare. Det är så många fler åkare i spåren och det tar längre tid vid första backen. Det blir mer stress och det är många som vill åka på snabbt. Så det har jag stor respekt för. Men en nyckel är ändå att försöka vara kylig och hålla ett jämnt tempo under loppet. Det kan kosta mycket om man ökar för mycket tidigt i loppet. Jag tog det väldigt lugnt i uppförsbackarna och höll ned pulsen. Medan vissa slet som bara den i backarna tog jag det avslappnat och kunde till och med återhämta mig.

Kör du nästa år också?
– Nej nu har jag gjort det. Det här var första och sista. Det ska bli extra skönt att sitta i soffan på söndag och följa loppet och kolla in alla kontrollerna igen som jag passerade.

Save the date – 14-15 oktober 2023!

Vi ser fram emot en ny härlig Rya Åsar-helg med löpning och cykel. Lördag den 14 oktober arrangeras Rya Åsar Trail Run och söndag den 15 oktober är det dags för Rya Åsar MTB. Mer info kommer, håll utkik!

Summering Rya Åsar Trail Run och MTB 2022

Det blev en riktigt härlig löparfest när Rya Åsar Trail Run genomfördes den 8 oktober. Loppen på programmet var Rya Åsar Trail Run 12 km, Rya Åsar 5K och Kids Trail Run 1,8 km. Vädret var svängigt med strålande sol blandat med syrerikt trailväder. Loppet var det näst sista i Trailrunningsweden Trailtour 2022 och många starka löpare var med. Det blev 2022 års trailsuverän Oscar Claesson som tog hem segern i Rya Åsar Trail Run 2022. Claesson plockade trailsegrar på löpande band under året och utöver Rya Åsar vann han bland annat Fjällmaraton och Salomon 27K i Åre samt Fjällmaraton. I december säkrade han även segern i hela Trailtouren när han var först i mål vid Åhus TrailRun.

Vid Rya Åsar Trail Run utmanades IKHP-löparen av Linus Hultegård som länge var i ledning. Men Claesson kom tillbaka och väl på upploppsrakan hade han skapat sig en lucka och vann med sju sekunder före Hultegård på tiden 46:26. På damsidan vann Johanna Gelfgren som gick ifrån tvåan Karin Spjuth i Djävulsbacken efter ca 3 km. I mål var hon drygt en minut före Spjuth på tiden 56:11. Johanna Gelfgren hade en riktigt fin säsong och vann bland annat Ultratrail-SM i april och Idre Fjällmara i augusti. I november representerade hon även Sverige vid trail-VM.

Snabbast i Djävulsbacken var Linus Hultegård och Elina Karlsson som tog hem backpriset.

Topp 3 i tävlingsklasserna:
Topp 3 damer
1. Johanna Gelfgren, Örgryte IS/Slow Enough To Win, 56:11
2. Karin Spjuth, IKHP, 57:14
3. Karin Nilsson, Ullevi FK/Team Bergspring, 58:00

Topp 3 herrar
1. Oscar Claesson, IKHP, 46:26,
2. Linus Hultegård, Sävedalens AIK, 46:33.
3. Albin Andersson, Umara Sports Club, 48:20,

Backpris – Djävulsbacken damer
1. Elina Karlsson, Fk Herkules, 02:54,
2. Johanna Gelfgren, Örgryte IS/Slow Enough To Win 02:58
3. Karin Spjuth, IKHP 03:13

Backpris – Djävulsbacken herrar
1. Linus Hultegård, Sävedalens AIK, 02:17
2. Oscar Claesson, IKHP, 02:18
3. Erik Wickström, Hestra IF, 02:18

Lagtävling damer
1. Team Bergspring
2. Teamsprång/Merrell
3. Dalsjöfors Träningskompisar

Lagtävling herrar
1. IKHP
2. Team Bergspring
3. Borås Löparklubb

5K damer
1. Josefine Soto Jonsson, Vrångö IF
2. Emelie Lövqvist, Jönköping
3. Lisa Inghammar, Hestra IF

5K herrar
1. Daniel Parheden, Hälle IF
2. Geert Tuinstra, Sävedalens AIK
3. Calle Wärn, Lerum Friidrott

Dagen efter var det dags för Rya Åsar MTB. Loppen på programmet var 32 km, 64 km och Kids MTB på 1,8 km. Det bjöds på strålande sol och härlig stämning på Rya Åsar.

Loppet var ett motionslopp så vi presenterar inga vinnare här. Men ni kan kolla in alla tider på vår resultatsida här.

Stort tack alla deltagare, åskådare, funktionärer och partners som gjorde Rya Åsar Trail Run och MTB till en sprakande fest i skogen!

Program 8 Oktober Trail Run

Lördag 8 oktober Trail Run

10.00 Tävlingsområdet öppnar. Det bjuds på musik, härlig stämning och flera sponsorutställare är på plats. Vid vår runner´s lounge kan man hänga före och efter loppet.
10.00-12.00 Nummerlappsutlämning vid start och målområdet på platån.
10.20 Uppvärmning med Acrius – Kids Trail Run
10.30 START Rya Åsar Kids Trail Run 6-13 år 1,8 km
10.50 Uppvärmning med Acrius 5 km
11.00 START Rya Åsar 5K – 5 km
Ca 12.20 Prisutdelning 5 km
12.45-12.55 Uppvärmning med Acrius – Trail Run
12.55 Uppsnack inför start
13.00 START Rya Åsar Trail Run 12 km
Ca 14.25 Prisutdelning Rya Åsar Trail Run topp 3, segrare backpris och segrande lag dam- och herrklass.
Ca 15.30 Tävlingsområdet stänger

Läs praktisk information här >>

Program 9 Oktober MTB

Söndag 9 Oktober MTB

09.15 Start och målområdet öppnar för Rya Åsar MTB och det bjuds på musik, härlig stämning och flera sponsorutställare är på plats. Vid vår bike lounge kan man hänga före och efter loppet.
09.15-10.30 Nummerlappsutlämning vid start-/målområdet på platån.
10.25 Uppsnack inför start
10.30 START Rya Åsar MTB 64 km
10.45 START Rya Åsar MTB 32 km
11.00 START Rya Åsar Kids MTB 6-13 år 1,8 km

STARTGRUPPER
(Självseedning på plats)
1. Snabb
2. Motionär
3. Jag ska ta mig runt

Läs praktisk information här >>

Anmälan är öppen till 2022-års lopp

Anmälan är nu öppen till Rya Åsar Trail Run och Rya Åsar MTB 2022. Passa på att anmäla er senast den 16 januari då vi har Early Bird-pris och ha ett inspirerande mål att träna för. Det går även fint att ge bort en startplats i julklapp då vi har tagit fram presentkort till våra lopp.

Vi ser fram emot en ny härlig Rya Åsar-helg. Här är programmet för 2022:
Lördag 8/10 Trail Run
10.30 Kids Trail Run
11.00 5K
13.00 Rya Åsar Trail Run 12 km

Söndag 9/10 MTB
10.30 64 km
10.45 32 km
11.00 Kids MTB

Varmt välkomna!

Karin Nilsson och Fredrik Bakkman vann Rya Åsar Trail Run 2021

Fredrik Bakkman tog hem segern i herrklassen i lördags. Den tidigare landslagsorienteraren gjorde ett riktigt starkt lopp och tog sin andra raka seger i Rya Åsar Trail Run. I damklassen vann Karin Nilsson med tiden 58:55. Det var Karins tredje seger på Rya Åsar. De båda segrarna hade även snabbast tid i Djävulsbacken och tog även hem backpriset.

Alla resultat:

Topp 3 damer
1.Karin Nilsson 58:55 Ullevi FK
2. My Svensson 1:00:39, Team Billingen X-trail/Team
3. Linda Karlsson 1:03:12, Team Maratonteres

Topp 3 herrar
1. Fredrik Bakkman, IFK Göteborgs Orientering 47:40
2. Albin Andersson, Markbygdens OK, 47:40.
3. Henrik Håkansson, Göteborgs Majorna OK 51:18

Backpris – Djävulsbacken dam:
1. Karin Nilsson 02:56
2. Lisa Nelson 03:10
3. My Svensson 03:12

Backpris – Djävulsbacken herr
1. Fredrik Bakkman, 02:10
2. Henrik Håkansson 02:18
3. Rikard Johelid, 02:31

Rya Åsar 5K damer
1. Linda Svedensten, Borås Energi & Miljö
2. Elin Svenningsson
3. Matilda Ek, Heberg

Rya Åsar 5K herrar
1. Henok Ande, Hälle IF
2. Harry Webb
3. Anders Ericson

Lagtävling dam:
1. Flow Coaching
2. Borås löparklubb
3. SOK Knallen

Lagtävling herr
1. Ulricehamns IF Skidor
2. Borås löparklubb
3. Skyltproduktion

Stort grattis allihop!