Flera av landets främsta traillöpare intar Rya Åsar på lördag

av | okt 4, 2024

Det blir ett riktigt starkt startfält vid den åttonde upplagan av Rya Åsar Trail Run på lördag. Loppet är den näst sista deltävlingen i Trailrunning Sweden Outnorth Trailtour och flera av landets främsta traillöpare intar naturreservatet i Borås. Distansen är 12 km och i damklassen hittar vi Johanna Gelfgren som har vunnit Rya Åsar Trail Run två år i rad. Gelfgren tog hem trailtouren förra året och i september vann hon trail-SM på 37 km. Hon har representerat Sverige vid trail-VM och frågan är om det blir kaffe kaka, tredje raka för Gelfgren på Rya Åsar på lördag?

En som säkert vill annat är Amanda Nilsson. Team Outnorth-löparen vann Idre Fjällmara i augusti och tar sig an Djävulsbacken för första gången på lördag.

Boråslöparen Karin Nilsson, Team Bergspring by Rya Åsar, kan stigarna utan och innan och har sprungit Rya Åsar Trail Run alla år. Tre gånger har Nilsson varit först över mållinjen och på lördag är hon återigen redo för start!

My Svensson, Team Outnorth, har flera fina placeringar i Rya Åsar Trail Run och blev tvåa förra året. Hon tar sig an backarna i Borås på lördag igen och det gör också Karin Spjuth, IKHP/Team Outnorth som blev tvåa i loppet 2022. Spjuth är just nu totaltrea i Outnorth Trailtour.

Erika Åkesson, Team Språng-Merrell, och Lisa Åkesson, Team Bergspring by Fotriktigt/Skene Sois har fina resultat i bagaget och lär också vara med och kämpa om topplaceringarna.

På herrsidan är fjolårssegraren Linus Hultegård tillbaka på åsarna. Hultegård springer för Gbg Trail Team/Sävedalens AIK och blev även tvåa i loppet 2022. Han har en diger meritlista och har representerat Sverige vid internationella mästerskap. Hultegård segrade vid Fjällmaraton i Åre i augusti och i september vann han SM-guld i trail. Vid startlinjen på lördag får han sällskap av GBG Trail-kollegan Jonatan Fridolfsson som blev tvåa i Rya Åsar Trail Run ifjol. I september tog han brons vid Trail-SM i Ljungskile. Göteborgsduon utmanas av Martin Nilsson, Team Norrland fueled by Umara. Umeå-löparen vann trailtouren 2023 och blev även nia i trail-EM förra året. I startlistan har vi också Patrik Lindegårdh, Hälle IF. Han vann trail-SM 2022 och blev trea i Rya Åsar Trail Run 2019.

Albin Andersson, Team Bergspring by Rya Åsar Trail Run, var precis utanför pallen förra året och intar Rya åsar igen på lördag. Andersson vann loppet 2018. Året efter segrade Erik Wickström. Wickström har sprungit Rya Åsar Trail Run alla år. Han har totalt tagit fyra pallplatser och på lördag gör han sin åttonde raka start i loppet.