Om Rya Åsar Trail run

2017

Rya Åsar Trail Run startades i Borås 2017 av Niklas Ivarsson och Linus Wirén.De grundande även den ideella föreningen Borås Runners IF och loppet presenterades i juli.

Målet var att få till ett lopp i skogen med härlig atmosfär samt där fler löpare skulle upptäcka den vackra miljön vid naturreservatet Rya Åsar.

Med ett par veckor till tävlingsstart så blev loppet slutsålt och 500 deltog i premiären vid naturreservatet och det blev en härlig folkfest. Vid tävlingsområdet på platån bjöds det på härlig stämning med bland annat DJ och Runners lounge.

Banan var på 11,6 km och gick främst på Rya Åsar vandringsled. Det bjöds på varierad traillöpning med fina stigar, utmanande backar och härliga vyer.

Djävulsbacken efter 3 km blev tidigt en stor snackis där förste dam- och herrlöpare tog hem det åtråvärda backpriset. Längs banan passerade man andra höjdpunkter som Rya Klint och Fjällsjön. Loppet avslutades med en utförslöpa på ca 1 km och löparna kom i bra fart in på upploppet vid start- och målområdet vid platån.

Det var även en lagtävling där det krävdes minst tre löpare till varje lag och många starka löpare deltog.

2018

Till den andra upplagan utökades evenemanget med ett lopp för alla barn 7-13 år, Rya Åsar Kids Trail Run på 1,6 km.

Det blev en härlig löpfest för hela familjen. Med drygt en vecka kvar till startskott sålde det vanliga loppet på 11,6 km slut och 750 löpare deltog.

Vädret visade sig från sin bästa sida och det blev en solig oktoberdag på åsarna

2019

Till tredje året blev det en Rya Åsar-helg med lopp både lördag och söndag. På lördagen kördes Trail Run och Kids Trail Run och på söndagen var det premiär för cykelloppet Rya Åsar MTB på 32 km.

Abloc som arrangerar populära cykelevent runt om i Sverige kom in som medarrangör och det kändes perfekt att även cyklisterna skulle få ett lopp på Rya Åsar.

Deltagarna kunde även vara med i Rya Åsar Challenge där man sprang på lördagen och cyklade på söndagen och fick en totaltid över båda dagarna.

Vid Djävulsbacken fick alla löpare en mellantid och snabbaste dam- och herr i backen tog hem backpriset.

På lördagen deltog 800 löpare och på söndagen 250 cyklister. Under helgen fylldes tävlingsområdet av utställare från partners och det blev en härlig folkfest i skogen.